Faes Group haalt grote order binnen: 1000 verpakkingen voor spiegels van grootste telescoop ter wereld!

16 Apr 2019, by Sjors Abrahams in Faes Group

In april 2018 maakte VDL ETG Projects bekend dat het mag meebouwen aan de grootste telescoop ter wereld, de ELT. En nu mag nog een Nederlands bedrijf meewerken aan dit prestigieuze project. De Faes Group verstevigt hiermee zijn positie als toeleverancier van de High Tech industrie. Faes Cases, de maatwerk tak van de Faes Group, gaat de 936 spiegels verpakken die samen de hoofdspiegel moeten vormen met een diameter van 39 meter. Ieder element moet apart verpakt worden. Verspreid over 5 jaar zal Faes Cases ongeveer 1000 flightcases maken.de-grootste-telescoop-ter-wereld

 

‘Een enorme eer dat we mogen bijdragen aan dit wetenschappelijke project’, zegt CEO Johan Faes van de Faes Group. ‘Dit is voor ons bedrijf een bevestiging dat we steeds meer gezien worden als een partner in grote projecten door gerenommeerde Nederlandse hightech bedrijven.’

Het grootste oog ter wereld

De megatelescoop ELT is zo groot als een voetbalstadion en wordt gestationeerd in Noord-Chili op drie kilometer hoogte. De spiegels vormen het grootste oog ter wereld en vangt meer licht op dan alle grote, professionele optische telescopen van dit moment samen doen. De ELT gaat wetenschappelijke ontdekkingen mogelijk maken op het gebied van planeten, de samenstelling van nabije sterrenstelsels en het diepe heelal. De bouw van de fundering van de ELT is reeds gestart. In 2024 dient de telescoop operationeel te zijn.

Verpakkingen voor 936 spiegels

Het is onmogelijk om de hoofdspiegel met een diameter van 39 meter uit één stuk te maken, daarom wordt de spiegel opgebouwd uit 936 zeshoekige spiegelsegmenten van ongeveer 1,4 meter groot en 5 centimeter dik. Ieder spiegelsegment heeft een eigen draagstructuur en wordt met meerdere elektromotoren aangedreven waardoor de spiegel zeer nauwkeurig wordt gepositioneerd. Het continu corrigeren gebeurt door 9 elektromotoren op ieder frame en 3 elektromotoren onder ieder frame. Om te worden voorzien van een nieuwe reflecterende laag moeten spiegels geregeld worden vervangen. Daarom worden er in totaal bijna 950 spiegelsegmenten en draagstructuren gebouwd. De order voor VDL ETG, omvat dus de serieproductie van de ondersteuningsstructuur. Faes Cases gaat voor de spiegels een op maat gemaakte flightcase maken, zodat ze uiteindelijk veilig en heel in Chili arriveren.

Over Faes Cases

Faes Cases is onderdeel van de Faes Group en is een begrip in de wereld van duurzame verpakkingen voor industriële, high tech en medische toepassingen. Tot de klantenkring behoren namen als ASML, VDL, Philips Medical en Lenze. Met een eigen engineeringafdeling vertalen de engineers de eisen en wensen van de klant naar een concrete flightcase, koffer of kist. Faes Cases vindt dat verpakkingen en de processen eromheen de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Een wereld waar verpakkingen altijd de juiste uitstraling hebben en een perfecte bescherming bieden aan de producten die verpakt moeten worden. In die wereld leveren verpakkingen een maximale bijdrage aan het rendement van onze relaties.

NO COMMENT

Sorry, the comment form is closed at this time.