title

Historie

 

In 1987 richtte de 22-jarige Johan Faes een eenmanszaak op, onder de naam Faes Flightcases. De term flightcase is afkomstig uit de muziekwereld: toerende bands gebruikten dit type koffers voor het vervoer van muziekinstrumenten en geluids- en/ lichtapparatuur. Als muzikant met een technische achtergrond begon Johan zelf flightcases voor zijn band te bouwen. Het stond  al vroeg vast dat Johan ondernemer zou worden en toen hij op jonge leeftijd even zonder werk kwam te zitten greep hij zijn kans en regelde hij een inschrijving bij de KvK.

Het bedrijf startte bij de ouders van Johan in het schuurtje. Niet lang daarna verhuisde het bedrijf naar een kleine zolderverdieping bij de schoonouders in Hooge Mierde. Verdere groei van het bedrijf en een huwelijk met zijn vrouw Jeannette zorgden ervoor dat Faes Flightcases zijn intrek nam in een volledig verbouwd pand aan de Wilhelminalaan in Reusel.  Naast koffers voor de muziekindustrie produceerde Faes Flightcases ook enige jaren viskoffers. In 1992 verhuisde het bedrijf naar Bladel, waar het vanwege de groei een paar jaar later nog twee panden in dezelfde straat betrok.

De groei nam een grote vlucht vanaf het moment dat er werd gekozen om de industrie te gaan beleveren. Dit betekende wel dat vanaf dat moment wat meer afstand genomen werd van de muziekwereld. Het assortiment groeide en vanwege steeds specialistischere aanvragen ontstond er binnen de fabriek een adviserende, dienstverlenende tak en later ook een handelstak.

historie (1)Wat begon als een eenmanszaak is anno 2014 uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 70 medewerkers en eigen vestigingen in Nederland, België en India en strategische allianties in de USA en Hongarije. In 2005 werden drie zogenaamde business units onderscheiden en ging het bedrijf verder onder de naam Faes Group.

Flightcases zijn nog slechts een fractie van het huidige aanbod aan producten en diensten: de huidige Faes Group is een allround verpakkingsspecialist, die in de gehele logistieke keten faciliteert.

Had de jonge Johan destijds durven dromen dat hij een paar decennia later directeur zou zijn van een organisatie van deze omvang, met een marktpositie binnen Europa waar je u tegen zegt?

Wat maakte dat deze startende ondernemer succes had, anders dan veel van zijn tijdgenoten? Waren flightcases een gat in de markt van de jaren tachtig en negentig, of speelden andere factoren mee?

De enige manier om succes te hebben is het hebben van echte interesse in de klant, zo verklaart Johan zelf. “Mensen weten vaak zelf niet wat ze willen. Door je echt te verdiepen in de klant, in wat hen bezighoudt, kun je ontdekken wat hij nodig heeft en daarop inspelen. Dan biedt je iets unieks, iets wat echt meerwaarde heeft. Verkopen is toch vooral een kwestie van beleving; er komt zoveel meer bij kijken dan alleen een goed product bieden. Je moet een extra stapje willen zetten, de bekende “extra mile”.

Ondernemen is topsport, het vraagt om energie, empathie, inzet. Je redt het niet met afwachten: je moet kansen zien en grijpen. Vergelijk het maar met de marathon lopen: atleten gaan daarbij tot aan de grens, soms zelfs erover. Ook bij Faes Group willen we altijd winnen. Dat zie je terug in de bedrijfscultuur: de mensen die hier werken zijn gelijkgestemden. Ze hebben plezier in hun werk en gaan er dus voor. ”Scoren is nou eenmaal leuk!”